HET BANDENLABEL: WAT KAN DE BESTE BAND JE OPLEVEREN?

Het Europese Bandenlabel

Sinds 1 november 2012 vindt u op alle banden voor personen- en bestelwagens het Europese bandenlabel. Net zo’n label als u kent voor elektrische apparaten en gloeilampen. Het bandenlabel helpt u bij het kiezen van de beste band. Zo rijdt u veiliger, zuiniger en stiller. Vergelijken op drie punten Met het bandenlabel kunt u banden op drie verschillende aspecten vergelijken: de brandstofefficiëntie, grip van de band op nat wegdek en het externe afrolgeluid.

Vergelijken op drie punten

Met het bandenlabel kunt u banden op drie verschillende aspecten vergelijken: de brandstofefficiëntie, grip van de band op nat wegdek en het externe afrolgeluid.

1. Brandstofefficiëntie

Het brandstofverbruik van uw auto is afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van een auto, het motortype, de rijsnelheid en rijstijl. Maar ook aan de bandenspanning en de rolweerstand van de banden. De rolweerstand bepaalt ongeveer 20% van uw brandstofverbruik. Hoe lager de rolweerstand, hoe hoger de brandstofefficiëntie én hoe gunstiger voor uw portemonnee. Het brandstofverbruik bij klasse A is ongeveer 7,5% lager dan van een band met klasse G, voor bestelwagens zelfs tot 10% lager. Afhankelijk van de verreden kilometers kan dit per jaar € 100 tot € 300 opleveren. In figuur 1 ziet u wat u bespaart als u 17.000 km per jaar rijdt.

2. Grip op een nat wegdek 

Hoe meer grip u heeft, hoe korter uw remafstand. Het bandenlabel geeft de verschillen aan bij een noodstop met 80 km/u op een nat wegdek. De remweg van een auto met banden in de A-klasse is ongeveer 30% korter dan met banden in de F-klasse. Dit komt neer op ongeveer 18 meter. Figuur 1 toont het verschil per klasse voor een gemiddelde auto.

3. Extern afrolgeluid

Het bandenlabel vermeldt ook het externe afrolgeluid. Dat is het geluid dat de band tijdens het rijden met het wegdek maakt, hoorbaar buiten de auto. Een lawaaiige band of een grof wegdek hoort u trouwens vaak ook in de auto. Een golfje/streepje meer of minder staat voor drie decibel verschil. Drie decibel betekent een verdubbeling of halvering van het geluid.

Het Bandenlabel voor Winterbanden

Het bandenlabel geldt ook voor winterbanden. Omdat alle banden getest worden onder dezelfde ‘zomerse’ omstandigheden, lijken winterbanden ten opzichte van zomerbanden minder goed te presteren. Winterbanden presteren beter dan zomerbanden in winterse omstandigheden (onder de 7°C, op sneeuw of op ijs). Het bandenlabel is niet bedoeld om zomerbanden met winterbanden te vergelijken.

Kies De Beste Band

Het label geeft u informatie over drie belangrijke eigenschappen van een band, maar er zijn meer factoren belangrijk. Slijtvastheid, bijvoorbeeld. Of remmen op een droog wegdek of sneeuw, handling of aquaplaning. Er worden regelmatig bandentests gepubliceerd, die met meer eigenschappen rekening houden, onder andere op de website van de ANWB (www.anwb.nl/auto/banden). Maar maak u geen zorgen onze specialisten adviseren u van A tot Z!

Geen verrassingen

Je krijgt altijd vooraf een passende offerte, dus geen verrassingen achteraf.

Ervaren monteurs

De beste zorg voor je auto. Al onze monteurs hebben jaren aan ervaring.

Klaar terwijl je wacht

We helpen je snel weer veilig op weg. Vaak kun je wachten tot je auto klaar is.

Vragen over onze banden service?

Wij helpen u graag!

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.30- 17.00 uur.